Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΓΑΤΟΦΙΛΟΞΕΝΙΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ-ΝΕΑ ΔΡΑΣΗ. Τι είναι-Όροι συμμετοχής



Τι είναι η Φιλοξενία Αλληλεγγύης & Όροι Συμμετοχής
Η Φιλοξενία Αλληλεγγύης είναι μια πρωτοποριακή ιδέα που προέκυψε λόγω της ανάγκης φιλοξενίας ζώων σε σπίτια και της χαμηλής προσφοράς, η οποία αν και έχει αυξηθεί, δεν αρκεί να υποστηρίξει όλα τα ζώα που έχουν ανάγκη.

Οι λόγοι ανάγκης φιλοξενίας
Ανάγκη για φιλοξενία σε σπίτι έχουν τα ζώα που δεν έχουν έστω προσωρινή στέγη και βρίσκονται στο δρόμο, αλλά και αυτά που βρίσκονται σε πανσιόν για πάρα πολύ καιρό και δεν έχουν αναπτύξει την ανάλογη κοινωνικότητα προκειμένου να υιοθετηθούν. Μία γάτα που έχει κακοποιηθεί και έχει ζήσει στο δρόμο για καιρό, έχει αποκτήσει φοβίες και ψυχολογικά προβλήματα, πράγματα που κάνουν δύσκολη την ένταξη της σε μια οικογένεια, αφού οι νέοι ιδιοκτήτες θα χρειαστούν γνώσεις εκπαίδευσης για να επαναφέρουν το ζώο αλλά και πολλή υπομονή.
Η ένταξη της γάτας σε ένα σπίτι, χρειάζεται προσεκτική προσέγγιση καθώς σχεδόν πάντα ο χαρακτήρας της, μας εκπλήσσει. Υπάρχουν όμως βασικές συμπεριφορές όπου ο ανάδοχος θα μπορούσε να της μάθει όπως το να χρησιμοποιεί την άμμο της, να εξοικειωθεί λίγο με τις μετακινήσεις στον κτηνίατρο, ακόμα και για το που θα ξύνει τα νύχια της. Μια γάτα ήρεμη και ενταγμένη ήδη σε ένα σπίτι χωρίς προβλήματα συμπεριφοράς, είναι πολύ ευκολότερο να αξιολογηθεί σαν χαρακτήρας και να υιοθετηθεί από κάποιον που θα έχει το ανάλογο προφίλ,χαρακτήρα αλλά και προσδοκίες από το συγκεκριμένο ζώο, ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος πιθανής μελλοντικής εγκατάλειψης του.

Ορολογία

Υπεύθυνος ζώου: Είναι το άτομο που φέρνει το περιστατικό στο σωματείο και είναι υποχρεωμένο να βρει μέντορα και ανάδοχο της αρεσκείας του καθώς και να προωθήσει την αγγελία του ζώου για ανεύρεση αλληλέγγυων τόσο στη αρχή όσο και εάν υπάρξει κάποια αποχώρηση αλληλέγγυου. Επίσης έχει την υποχρέωση να προωθεί το ζώο του για υιοθεσία.  Αναλαμβάνει επίσης οποιοδήποτε κόστος προκύψει κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας και δεν καλυφθεί από την ομάδα. 
Μέντορας: Είναι ο υπεύθυνος για το ζώο, αυτός που οφείλει να ενημερώνει και να ενημερώνεται σχετικά με την πορεία του ζώου, να κανονίζει τις μεταφορές του από και προς τον κτηνίατρο, να ελέγχει τις υιοθεσίες και εάν ο ανάδοχος είναι ιδανικός για την περίπτωση του ζώου. Είναι ο υπεύθυνος αποστολής των ενημερώσεων και φωτογραφιών στους Αλληλέγγυους. Ο Μέντορας ουσιαστικά είναι ο γενικός υπεύθυνος  και συντονιστής της κάθε φιλοξενίας
Αλληλέγγυοι: Οι άνθρωποι που βοηθούν τη γάτα να σωθεί  καταβάλλοντας 8 ευρώ το μήνα ο κάθε ένας στον λογαριασμό που ορίζεται. Να σημειωθεί ότι το ποσό της φιλοξενίας που προκύπτει για κάθε γατάκι προσαρμόζεται ανάλογα με την περίπτωση καθώς για περιστατικά που αφορούν σε νεογέννητα άνω του ενός γατάκια μπορεί να οριστεί μέχρι και 10 ευρώ το μήνα.
Ανάδοχος: Ο άνθρωπος που προσφέρει τη στέγη του για να φιλοξενηθεί το ζωάκι και ακολουθεί τις οδηγίες του Μέντορα ως προς την ευζωϊα του ζώου καθώς επίσης και τυχόν οδηγίες του υπεύθυνου του ζώου, οι οποίες όμως έχουν εγκριθεί προηγουμένως από τον Μέντορα.

Σχέση Μεντόρων με Ανάδοχο
Το πρόγραμμα των φιλοξενιών αλληλεγγύης προσφέρει 80 ευρώ το μήνα, σε κάθε οικογένεια που μπορεί να φιλοξενήσει προσωρινά ένα από τα γατάκια  που έχουν ανάγκη. Το ποσό που προσφέρεται για περισσότερα από ένα μη απογαλακτισμένα γατάκια μπορεί να ανέρχεται έως και τα 100 ευρώ το μήνα. Επίσης χρόνος φιλοξενίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει κατά μέσο όρο τους τρείς (3) μήνες, ούτως ώστε να διασφαλίζεται και η ουσιαστική προώθηση της γατούλας από όλη την ομάδα που ασχολείται με το περιστατικό αλλά και για να παίρνουν τη θέση του φιλοξενούμενου αλλά ζωάκια που έχουν ανάγκη.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι κάποιος ανάδοχος, είναι η γάτα να  βρίσκεται μέσα στο σπίτι ελεύθερη (όχι σε κλούβα) και αυστηρά όχι σε μπαλκόνι, ταράτσα ή οποιοδήποτε εξωτερικό χώρο- καθώς υπάρχει κίνδυνος να πέσει ή να χαθεί- να ζει σαν κατοικίδιο και να έχει την ανάλογη φροντίδα. Ο Ανάδοχος θα πρέπει με την παραλαβή του ζώου να έχει λάβει πλήρη ιατρική εικόνα του και να ελέγξει αν αυτό έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με την κατάσταση της υγείας του και την ηλικία του και έχει αποπαρασιτωθεί για ενδοπαράσιτα και εξωπαράσιτα. Ο Μέντορας, σε συνεργασία πάντα με τον εθελοντή που προσκόμισε το ζώο, οφείλει να το παραδώσει σε καλή κατάσταση.
Για την εξασφάλιση των παραπάνω, οι οικογένειες που φιλοξενούν, οφείλουν να δέχονται έλεγχο από τον Μέντορα και συμβουλές, καθώς επίσης και να του δίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενημερώσεις. Ο Ανάδοχος δεν έχει κανένα δικαίωμα πάνω στο ζώο και ανά πάσα στιγμή οφείλει να παραδίδει τη γάτα στον Μέντορα, εφόσον του ζητηθεί. Αν θελήσει να υιοθετήσει το ζώο που φιλοξενεί, οφείλει να ενημερώσει άμεσα το σωματείο ώστε να υπογραφεί συμβόλαιο υιοθεσίας και να κανονιστεί η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας.
Σχέση Αλληλέγγυων και Μέντορα
Κάθε φορά που προκύπτει ένα περιστατικό, οι υπεύθυνοι του ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ / Αδέσποτη Ζωή - Stray Life, ανακοινώνουν την ύπαρξη ανάγκης να  βρεθούν Αλληλέγγυοι, ώστε να σωθεί το ζώο. Από τη στιγμή της αναγγελίας και μετά, δηλώνει όποιος θέλει συμμετοχή για να γίνει αλληλέγγυος για το συγκεκριμένο ζώο. Μόλις το όνομα του ανακοινωθεί, είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το ποσό του μήνα που του αντιστοιχεί, όταν αυτό του ζητηθεί και να ενημερώσει, αν ενδιαφέρεται να βοηθάει κάθε μήνα το συγκεκριμένο ζώο ή μόνο τον πρώτο μήνα. Το ποσό αυτό, αναλογεί σε φιλοξενία 30 ημερών για το συγκεκριμένο ζώο/ζώα. Κάθε φορά που ο Αλληλέγγυος παραδίδει το συγκεκριμένο ποσό, ενημερώνει αν θέλει να συνεχίσει και τον επόμενο μήνα.
 Κάθε Φιλοξενία Αλληλεγγύης ξεκινάει συνήθως τη λειτουργία της όταν συμπληρωθούν τα 10 άτομα με ελάχιστες εξαιρέσεις και μόνο εφόσον παρουσιαστούν έκτακτες ανάγκες όπως πχ απροειδοποίητη αποχώρηση αλληλέγγυου, έκτακτα θέματα υγείας του ζώου που είναι αδύνατον να καλυφθούν με άλλο τρόπο κλπ. Σε κάθε περίπτωση ότι έκτακτο προκύψει ενημερώνονται οι αλληλέγγυοι και οι απόφασεις λαμβάνονται από κοινού με την επίβλεψη του Μέντορα.
 Οι Αλληλέγγυοι έχουν το δικαίωμα να ζητούν ενημερώσεις από τον Μέντορα σχετικά με τα ζώα που υποστηρίζουν αλλά και να γνωρίσουν από κοντά και να επισκέπτονται όποτε θελήσουν σε συνεννόηση με τον Ανάδοχο μια φορά το μήνα, το ζωάκι που υποστηρίζουν. Αν δεν τους δίνεται ποτέ καμία ενημέρωση, μπορούν να αποχωρούν από την συμμετοχή, στέλνοντας μας ένα e-mail στο jkallergi@hotmail.com και στο info@stray-life.gr αναφέροντας τον λόγο της αποχώρησης τους.
Υποχρεώσεις Αναδόχου
Ο Ανάδοχος είναι υποχρεωμένος:
  • Να φροντίζει το ζώο σαν να είναι το δικό του κατοικίδιο.
  • Πριν αναλάβει κάποια φιλοξενία και αν διατηρεί και άλλες γάτες στον ίδιο χώρο, οφείλει να ενημερώσει τον υπεύθυνο του προγράμματος για τυχόν μεταδοτικές παθήσεις (π.χ. λοιμώδη περιτονίτιδα, ρινοτραχειίτιδα,aids, λευχαιμία κ.α.) που αυτές μπορεί να έχουν.
  • Να το έχει καθαρό και σε καλή κατάσταση και να ενημερώνει ΕΓΚΑΙΡΑ τον Μέντορα, τον Εθελοντή που το βρήκε αλλά και τους αλληλέγγυους -  αν αυτό είναι δυνατό- σχετικά με οποιαδήποτε αλλαγή συμπεριφοράς, υγείας ή έκτακτο περιστατικό.
  • Να μην κάνει σπατάλες σχετικά με το ζώο και οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει να ενημερώνει τον Μέντορα πριν προχωρήσει σε αγορά ή μεταφορά του σε κτηνίατρο.
  • Προκειμένου για γάτες που βρίσκονται υπό κάποια θεραπεία, πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί πλήρως σε όλες τις υποχρεώσεις και ενέργειες που προϋποθέτει αυτό. Σε περίπτωση που συναντήσει προβλήματα  οφείλει να ενημερώσει αμέσως τον μέντορα έτσι ώστε η θεραπεία να μην μείνει πίσω εις βάρος του ζώου.
  • Να δέχεται τυχόν καθυστερήσεις στις πληρωμές λόγω της διαδικαστικής δυσκολίας και του συντονισμού των 10 Αλληλέγγυων.
Το ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ υποστηρίζει τους ανθρώπους που έχουν χρηματική ανάγκη, πολλοί από τους οποίους πρόσφατα έμειναν άνεργοι. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούμε δυνατούς κρίκους στην κοινωνία μας που στέκονται αλληλέγγυοι στους πιο αδύνατους και αυτό είναι μια αξία που τείνει να χαθεί, παρασυρμένοι μέσα στη κουλτούρα της επικράτησης του ισχυρού που ζούμε στις μέρες μας.



Η σχέση του σωματείου Stray-Life.gr με τις φιλοξενίες Αλληλεγγύης
Οι Φιλοξενίες Αλληλεγγύης είναι πρόγραμμα της ομάδας ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ του σωματείου Stray-Life.gr / Αδέσποτη Ζωή.
Το σωματείο δεν έχει καμία επαφή με τα χρήματα που μεταφέρονται από τους αλληλέγγυους στους αναδόχους, εκτός και αν πρόκειται για ζώα του ίδιου του σωματείου. Υπεύθυνος για τα χρήματα και τη μεταφορά τους στον Ανάδοχο, είναι μόνο ο Μέντορας.
Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή του ίδιου του σωματείου στις Φιλοξενίες Αλληλεγγύης αναφέρεται στις αναγγελίες υποστήριξης με την ένδειξη: Περιστατικό του σωματείου Αδέσποτη Ζωή / Stray-Life.gr
Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τη διαχείριση, την υιοθεσία και την ενημέρωση ΜΟΝΟ των περιστατικών με την παραπάνω ένδειξη και δεν ευθυνόμαστε για περιστατικά τρίτων.
Το σωματείο μας δεν έχει καμία αντίρρηση να χρησιμοποιηθεί ο όρος αλλά και η υπηρεσία από άλλα σωματεία ή ενεργούς εθελοντές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι φέρουμε ευθύνη για την εξέλιξη τους. Παροτρύνουμε όλους όσους αποφασίσουν να εντάξουν ένα ζώο που βρήκαν στην Φιλοξενία Αλληλεγγύης, να ακολουθήσουν τις πρακτικές και τις αξίες του ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ.

Συμβουλές
Προς Μέντορες: Προτείνουμε προς τους Μέντορες, να ελέγχουν τα σπίτια των Αναδόχων πριν μεταφέρουν το ζώο και πριν παραλάβουν τα χρήματα, καθώς το ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ δεν είναι σε θέση να κάνει έλεγχο όλων των Αναδόχων. Οι Ανάδοχοι δεν είναι απαραίτητα άνθρωποι που γνωρίζουμε ή συμμεριζόμαστε τις απόψεις τους. Κάποια ζώα δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθούν σε οικογένειες με άλλα κατοικίδια, για τον λόγο αυτό δίνεται η επιλογή στους Μέντορες, να τοποθετούν τα ζώα με ιδιαίτερη συμπεριφορά, σε πανσιόν, για όσο το δυνατό λιγότερο διάστημα καθώς θα πρέπει να εντάσσονται σύντομα σε «συμπεριφορά κατοικιδίου».
Προς Αναδόχους: Να είστε πολύ προσεκτικοί με τα ζώα που αναλαμβάνετε. Δεν ευθυνόμαστε για παράξενες συμπεριφορές ατόμων εκτός της ομάδας.
Προς Αλληλέγγυους: Να φροντίζετε να υποστηρίζετε όσο μπορείτε τα ζώα σας και αν κάποια στιγμή δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε, να ενημερώνετε αμέσως, ώστε οι υπεύθυνοι του ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ να σας αντικαθιστούν με κάποιον άλλο Αλληλέγγυο. Δεν είναι λάθος ούτε κακό να μην μπορείτε να υποστηρίζετε ένα ζώο εφ’ όρου ζωής, όμως ζητάμε την ευγενική σας συνέπεια ως προς την καταβολή των χρημάτων.
Προς Σωματεία: Αν κάποιο σωματείο θέλει να εντάξει κάποιο ζώο του στο πρόγραμμα των Φιλοξενιών Αλληλεγγύης, θα αναθέσει σε έναν εθελοντή του την αρμοδιότητα του Μέντορα και σε κάθε αναγγελία αλληλεγγύης, θα αναφέρεται ότι το περιστατικό είναι του σωματείου με την επωνυμία «….».

Σημαντικές Σημειώσεις
Το όριο ανάληψης περιστατικών του ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ως προς τις Φιλοξενίες Αλληλεγγύης, είναι τα 50 περιστατικά. Δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε περισσότερα περιστατικά.
Αυτό όμως δεν μπορεί να εμποδίσει κάποιον από το να φτιάξει μια ομάδα και να διασώσει ένα ζώο υπ’ ευθύνη του.
Το ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ δεν είναι υπεύθυνο για την πορεία όλων των φιλοξενιών. Είναι απλά ο μεσάζων, που προωθεί το πρόγραμμα, δίνοντας αξία και σημασία στα ζώα που έχουν άμεση ανάγκη από περίθαλψη και φιλοξενία. Από τη στιγμή που μια ομάδα θα ξεκινήσει, υπεύθυνος για όλη την πορεία του ζώου αλλά και για τη διαχείριση των χρημάτων, είναι ο Μέντορας.
Αν είστε πολλές ώρες στο κομπιούτερ και θέλετε να βοηθήσετε με κάποιο τρόπο τα αδέσποτα ζώα, τότε μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο jkallergi@hotmail.com, ώστε να μάθετε τον τρόπο λειτουργίας και τις διαδικασίες και να ενταχθείτε στην ομάδα του ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ.

Οι αξίες μας
Η ιδέα της φιλοξενίας αλληλεγγύης βασίζεται στην διαφάνεια, την ποιότητα και την αλληλεγγύη. Πιο συγκεκριμένα:
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: Το  ποσό που προσφέρει ο καθένας κατατίθεται κατευθείαν στον ανάδοχο, είναι συγκεκριμένο και καλύπτει συγκεκριμένες υπηρεσίες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ έχει μόνο το συντονισμό  τον οποίο προσφέρει δωρεάν και την διαδικτυακή ενημέρωση  προς τους εμπλεκόμενους το οποίο  επίσης προσφέρει δωρεάν. Για αυτόν τον λόγο η προσφορά των εθελοντών για τον συντονισμό και τη διαχείριση των φιλοξενιών είναι πολύτιμη και καλοδεχούμενη.
ΠΟΙΟΤΗΤΑ:  Στόχος μας είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι σε μια φιλοξενία να είναι ευχαριστημένοι σε κάθε επίπεδο της συμμετοχής τους.  Οι υπεύθυνοι για το ζώο, ο μέντορας αλλά και οι αλληλέγγυοι  και ο ανάδοχος να είναι ευχαριστημένοι με την αναδοχή  να έχουν ενημέρωση για την πορεία της φιλοξενίας . Ο μέντορας και ο υπεύθυνος που έχει βρει το ζωάκι να έχει ελέγξει και να έχει βρει της αρεσκείας του τις υπηρεσίες που προσφέρει ο ανάδοχος αλλά και ο ανάδοχος να παραλάβει το ζωάκι έχοντας λάβει κτηνιατρική φροντίδα που θα του εξασφαλίσει ποιοτική αναδοχή. Αν το ζωάκι χρειάζεται κτηνιατρική φροντίδα θα πρέπει να την ακολουθήσει πιστά και να ενημερώνει για οποιαδήποτε αλλαγή στην υγεία ή την συμπεριφορά του ζώου.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Η ιδέα της φιλοξενίας αλληλεγγύης  προέκυψε από την συνειδητοποίηση ότι η διάσωση ενός ζώου από μια αδέσποτη ζωή γεμάτη κινδύνους δεν μπορεί να γίνει από έναν μόνο του αλλά με σωστό καταμερισμό υποχρεώσεων και ευθυνών όπως γίνεται και  με την αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων στην κοινωνία μας.  Με το σωστό καταμερισμό δημιουργούμε μια αλυσίδα κρίκων που σκοπό έχει την αλληλοβοήθεια και στήριξη για να αντιμετωπιστεί καλύτερα ένα περιστατικό.


1 σχόλιο:

  1. Hello Everybody,
    My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of S$250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of S$250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

    ΑπάντησηΔιαγραφή